Gott Nytt År!

God fortsättning önskar jag er alla!

Varje nytt år är som ett oskrivet blad. Vad det här året kommer bjuda på för utmaningar, glädje och sorg vet vi ingenting om. Ändå känns det alltid så hoppfullt i början på januari varje år. Som att man vänder blad och allt kan hända.

Jag är så tacksam över 2013. Hela året har rent professionellt varit fantatiskt för mig. Höjdpunkten var naturligtvis när jag sjöng Pamina på Operan i Nice. Produktionen var helt perfekt! Vacker dekor och fina kostymer, enastående sångare, anrikt operahus, bra orkester och viktigast av allt: en fantastiskt bra regissör och en underbar dirigent. Ingenting kunde ha varit bättre i Nice, Jag åkte dit i mitten av det kalla Stockholmsjanuari till ett värmeparadis där jag joggade i shorts längs rivieran.

En annan höjdpunkt var att återigen få sjunga Greta i Humperdincks Hans och Greta. Det som var min debutroll på Kungliga Operan 2007. Jag älskar att sjunga Greta! Det är roligt och befriande att få spela barn. Det var Opera på Gotland som satte upp Hans och Greta i somras med Hélène Kimblad som producent. Vilken fantastisk kvinna! Hon sjöng både Häxan och Mamman samtidigt som hon producerade och marknadsförde hela operan. Det var verkligen en av årets höjdpunkter att få lära känna henne. Regin var modern och kopplades till hur många fattiga barn har det idag. Historien om Hans och Greta är alltid aktuell och viktig. Responsen på Gotland var jättefin och vi hade fantatiska föreställningar.

Meloditävlingen i Toulouse i höstas var också en av höjdpunkterna. Jag gick hela vägen till final! Tidigare har jag endast gått till semifinal i internationella tävlingar. Jag vann inget pris i finalen men var förhandstippad som vinnare av både publiken och de andra sångarna. Kompositören Michel Decoust satt i publiken när jag framförde en av hans sånger - L'amante macabre (den fantastiske älskaren) och han var stormförtjust över min interpretation. Det kommer förmodligen leda till ett samarbete mellan oss i framtiden. I Toulouse upplevde jag något nästan magiskt och religiöst tillstånd och det har att göra med all den fantastiska poesi som den franska repertoaren har att bjuda på. I stort sett alla mina favoritdiktare finns representerade i de franska melodierna och det är lyrik som verkligen betyder något och berör. Det handlar om sorg, smärta, kärlek, åtrå och lust men framför allt - om drömmarna. Vem kan leva ett helt liv utan att drömmar? Under mina framsträdanden på konserthuset i Toulouse var det som om tiden stod stilla och som att världen utanför inte existerade. Det var som att jag tillsammans med publiken var med om något helt magiskt. Som att vi drömde tillsammans. Jag har aldrig känt att livet har varit så direkt och omtumlande (förutom vid mina barns födslar). En stor del av publiken kom fram till mig under tävlingsveckan och berättade om vilket magiskt ögonblick som uppstått när jag framförde mina sånger. Det gör mig så lycklig då det var precis så jag kände det. Det var som att den franska poesin fick våra hjärtan och själar att drömma tillsammans.

Erfarenheterna i Nice och Toulouse har fått mig att nu gå "all in" och nischa mig inom den franska repertoaren. I mars skall jag medverka i en fransk opera-  och meloditävling i Médoc. Annars är 2014 som ett oskrivet blad. En stor konsert i Stockholm kommer att hållas under året. Det vet jag med säkerhet.

All kärlek till er som följer med mig på livets resa.

Din kommentar:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv